Iskolaelőkészítő

Iskolaelőkészítő helyett - ismeretek rendszerezése másképp

 

Minden szülő szeretne biztos lenni abban, hogy gyermeke az iskolában tudni fogja mindazt, ami a haladáshoz szükséges. Azon ritkán gondolkozunk el, hogy mi is ez tulajdonképpen. Egy óvoda kiválasztásánál gyakran az a legfontosabb szempont, hogy van-e iskolaelőkészítés. A mi óvodánkban nincs és mégis van. Ahogy Dr. Vekerdy Tamás mondta, az óvoda 3 illetve 4 évig készít fel az iskolára. DE, a nagy- és ismétlő nagycsoportosok éves fejlesztési tematikájának összeállításával igyekszünk támogatni, hogy az óvodától különböző, iskolai elvárásokhoz a gyerekek alkalmazkodni tudjanak.

A gyerekek rengeteg ismerettel rendelkeznek az őket körülvevő világról. /Talán olyanokkal is, ami nem életkoruknak való/Szakmai közösségünk úgy vélekedik, hogy nem az ismeretbővítés az elsődleges feladatunk az 5-6 éves gyermekeknél. Sokkal inkább a meglévő ismeretek rendszerezése, ezen rendszerek közötti összefüggések, kapcsolatok felismertetése, tapasztalati úton történő észrevételek megfogalmazása, felmerülő akadályok, problémák megoldása és kapcsolódni tudás társaikhoz.

A vizsgált témák sem a megszokottnak mondható természeti témakörökből indulnak ki.

Más megfigyelési szempontokat adunk a gyerekeknek, mint amit korábbi éveikben megszokhattak, de végül érintik mindazt, amit már ismernek és tudnak. Csupán a fókusz az, amit másképp hangsúlyozunk. Ezáltal segítjük felismerni azt, hogy a világon minden összefügg és egységet alkot.

Néhány példa a nagycsoportos témáinkból:

– matematikai viszonyítások – hosszú-rövid, magas-alacsony, sok-kevés… zárt-nyitott, egész-rész…

idő relációk – korábbi-későbbi, régen-most-majd…

– szavak, hangok kiemelése meséből/versből/szövegből, befejezetlen mesék folytatása,

szövegértés, szövegemlékezet…

– asszociációk színekről/hangokról/képekről…

– vonalak, csíkok, utak, labirintusok…

– dallamok, hangszerek, zörejek, ritmusok, csend/zaj…

– hangulatok, érzelmek, testtartások/testbeszéd…

 

A nagycsoport megkezdése előtt részletes tájékoztatást adunk a szülőknek a feldolgozás folyamatáról, a témák gyakorlati kivitelezéséről. Bízunk abban, hogy olyan kreativitást adunk ezzel a hozzánk járó gyerekeknek, ami valóban megkönnyíti az új környezetbe való beilleszkedésüket és stabil tudásuk sikerélményhez juttatja őket.

Elérhetőségeink

Megközelíthető:

  • HÉV : Békásmegyer megálló majd 5 perc séta
  • Busz: 160, 34
  • Autóval , az óvoda környékén a parkolás ingyenes